Sosyal Medya

Güncel

Varlık Fonu’na devirler ile ilgili destekleyenler ve eleştirenler neler dediler?

Yeni kurulan varlık fonunu değerlendiren uzmanlardan derledik.



1)Maliye bakanı Naci AÄŸbal varlık fonuyla alakalı deÄŸerlendirmelerde bulundu. SatırbaÅŸları şöyle:

TÜRKİYE ULUSLARARASI PROJEERDE ÖNEMLİ AKTÖR HALİNE GELECEK

“Türkiye Varlık Fonu hakkında geç kaldı. Burada önemli bir insiyatif alarak Varlık Fonu’nu kurduk. Varlıkların bir araya getirilmesi ile oluÅŸturulacak sinerji ile , Türkiye uluslararası projelerde önemli bir aktör haline gelecek, Varlık Fonu altına alınan ÅŸirketler, sayesinde yeni kaynak üretilecek. Türkiye’de sermaye piyasalarındaki oynaklıkların engellenmesi, büyük altyapı projelerin finansmanında önemli bir kaynak elde edilecek.

Maliye Bakanı Naci Ağbal

VARLIK FONU VE ŞİRKETLER

Varlık Fonu altına giden şirketler, daha fazla katma değer üretecekler. Başka alacağımız kararlarla, uluslararası ortaklıklar da yaparak Varlık Fonu daha da güçlenecek. Kamu Varlıklarından hangileri bir araya getirildiğinde nasıl daha stratejik bir hal olabilir bunu düşünüyoruz.

VARLIK FONU İÇİN 3 AŞAMALI DENETİM VAR

Varlık Fonu bağımsız kuruluşlar tarafından 3 aşamada denetlenecek.Bağımsız denetim var, Başbakan tarafından görevlendirilen 3 denetim görevlisi olacak ve aynı zamanda meclis denetimi var. Her sene yıllık bağımsız denetim raporu ve başbakana sunulan denetim raporu meclise gidecek. Plan bütçe komisyonu her sene oturacak, fondaki tüm şirketleri tekrar tekrar denetlenecek.

VARLIK FONU’NA DEVREDÄ°LEN ŞİRKETLERE MÃœDAHALE OLMAYACAK

Kimse tereddüt etmesin. Varlık Fonu’na devredilen ÅŸirketlerin stratejileri, yönetimleri ve personelleri ÅŸu anda olduÄŸu gibi devam edecek. Hatta oluÅŸturulan sinerji sayesinde varlıkların oluÅŸturduÄŸu bu deÄŸere daha fazla deÄŸer katılacak.Sadece hisse devri yaptık. ÖzelleÅŸtirme idaresindeki hisseleri alıp Varlık Fonu’na devrettik. Özellikle kanuna yazdık, uluslararası standartlara sahip stratejilerle yönetilecek.Her ÅŸirketin kendi yönetim kurulu ve yönetimleri var. Sadece hissedarlıktan kaynaklanan yönetim organlarını oluÅŸturma yetkisini kullanacak. Stratejilere ve alınan kararlara hiçbir ÅŸekilde müdahale olmayacak.

Varlık fonu ile ilgili BaÅŸbakan yardımcısı Numan KurtulmuÅŸ’un açıklaması.

HALBANK, THY..

ÖzelleÅŸtirme fonunda olan varlıklarda bu fona devredilen ÅŸirketler arasında yer alıyor. Halkbank ve THY, özelleÅŸtirme planında olan ÅŸirketler…Bu varlıklarla ilgili bu ÅŸirketlerle ilgili özelleÅŸtirme süreçleri yine hükümet tarafından kararlaÅŸtırılacak. Varlık Fonu yine hükümetin, bu devletin fonu, kimse endiÅŸe etmesin.

Seyfettin Gürsel

2)Prof. Dr. Seyfettin Gürsel: “Varlık fonu kurulması tamamen zorlama oldu. Hükümetin mega projelerine kredi bulunamıyordu. Bu projelere hazine garanti vermek zorunda kaldı. Hazine garantisi giderek çoÄŸalmasına IMF de karşı çıktı. Bu durum mali disiplini de bozuyor.” dedi.

Yeni Şafak yazarı Mehmet Şeker

3) Yeni Åžafak yazarı Mehmet Åžeker bugün köşesinde yazdığı yazıda varlık fonunun kurulmasının çok doÄŸru olduÄŸunu ve hatta geç bile kalındığını yazdı. Yazısının bir kısmını aktarıyorum:”Bazı büyük kurumların Türkiye Varlık Fonu’na devredilmesi heyecan verici bir geliÅŸme.


Ziraat Bankası, BOTAŞ, PTT, Borsa İstanbul, TÜRKSAT, Türkiye Petrolleri gibi devlerin bir araya getirilmesi, son derece önemli.
Mümkün olsaydı da daha erken yapılsaydı.
Noksan kalmasın; Eti Maden, ÇAYKUR, THY ve Halkbank da Varlık Fonu’na devredildi.
Şu dakika itibarıyla büyük bir itiraz gelmedi; beklemedeyim.
Onların keyfi gelene kadar, yazının vakti gecikir.
Mutlaka karşı çıkacak olanlar vardır.
Kimler olduğunu söylemesem, tahmin etmekte zorlanan çıkar mı?
Asla.
Zerre ÅŸaÅŸmaz.
Her ÅŸeye karşı çıkanlar, her hayırlı geliÅŸmeye ‘Haaayır’ diye bağıranlar yine seslerini yükseltecektir.
Çok kızarlarsa, bacak bile ısırırlar.
Bir kere olsun farklı davransalar da destek çıksalar, bir palamut kurban ederim mevsim geçmeden.”

Mahfi EÄŸilmez

4) Ekonomist Mahfi EÄŸilmez ise Varlık Fonu’na iliÅŸkin kiÅŸisel internet sitesinde yazdığı bir yazıda fona iliÅŸkin 7 eleÅŸtiri sıraladı.

Okumak için tıklayın.

Uğur Gürses

5)Hürriyet Gazetesi yazarı ve Ekonomist UÄŸur Gürses Hürriyet’teki yazısında “Varlıkları rehin fonu” baÅŸlığını kullandı ve varlık fonunun OHAL amacı ile alakası olmayan bir konuda KHK ile çıkarılmasını eleÅŸtirdi bu durumun hukuksuz olduÄŸunu savundu. Meclisin hiçbir dahli, haberi ve denetimi olmadan bu fonun kurulduÄŸunu ve baÅŸbakanlığa baÄŸlı çalışacağını belirten UÄŸur Gürses varlık fonunu adeta topa tuttu.

Mete Gündoğan

6) Bartın Ãœniversitesi Rektör yardımcısı Mete GündoÄŸan twitter’den varlık fonuna devirler ile ilgili eleÅŸtirel paylaşım yaptı

Prof. Dr. Mete GündoÄŸan’ın twitter’dan paylaÅŸtığı fotoÄŸraf

Taha Akyol

6) Taha Akyol bugünkü köşe yazısında konuyu ekonomi açısından deÄŸerlendirmeden önce kendi alanı olan hukuki olarak deÄŸerlendirmesi gerektiÄŸini söyledi. “Bir hukukçu olarak asıl üzerinde durmak istediÄŸim konu “denetim”meselesidir.TVF, evet bir “anonim ÅŸirket”tir fakat “baÅŸbakanlığa baÄŸlı”dır, kamu kuruluÅŸudur.Nitekim yöneticilerini baÅŸbakan atıyor.Öyleyse niye Sayıştay denetimi yok?! Daha önce Sayıştay denetimine tabi olan kuruluÅŸlar niye TVF’ye verilince bu denetimin dışına çıkarıldı?Ä°ktidar, Nisan 2012’de Sayıştay’ın denetim ve raporlama yetkisini daraltan bir kanun çıkarmış, Anayasa Mahkemesi oybirliÄŸiyle iptal etmiÅŸti. (Karar No: 2012/207)Sayıştay denetiminin daraltılması, Meclis’in denetim yetkisinin daraltılması demekti. Meclis Sayıştay raporlarına bakarak denetim yapabilir çünkü.”

Tevfik Güngör Uras

7) Milliyet Gazetesi yazarı Tevfik Güngör Uras da varlık fonunu değerlendirenler arasında:

“Bütçe gelirlerinin bir bölümü devamlı olarak Varlık Fonu’nun geliri oluyor. Varlık Fonu’na devredilen paralar, mal, mülk ve bunların gelirleri, devlet kontrolü, denetimi dışına çıkıyor.Varlık Fonu sahip olacağı parayı, malı mülkü, devlet parası, malı ve mülkü gibi belli sınırlamalara tabi olmadan belli denetime tabi olmadan deÄŸerlendirecek.Bizde daha önceleri de (Turgut Özal döneminde) fon uygulamaları denenmiÅŸti. Ancak daha önceki uygulamalarda Hazine’nin belli gelirleri, belli amaçla kurulan fonlara devredilerek, harcama kolaylığı hedef alınıyordu.

Varlık Fonu, uygulamasında, sadece gelir deÄŸil, varlık da fona devrediliyor. Hazine’nin (devletin) varlığı olmaktan çıkıyor.

Devletin varlıklarının ve gelirlerinin fona devri bütçe birliÄŸi ilkesinin yaralanması demektir. Devletin tüm varlıklarının sahibi Hazine’dir. Varlıkların satışı halinde satış geliri bütçeye gelir olur. Varlıkların geliri bütçe geliridir. Varlıkların fona devriyle bütçe önemli büyüklükte varlık gelirinden yoksun kalır.”

Fikret Bila

8) Hürriyet Gazetesi yazarı Fikret Bila bugunkü köşesinde varlık fonunu değerlendirenler arasında.

“Türk ekonomisinde büyük yer tutan ve kurumlar vergisi rekortmenleri olan kamu ağırlıklı kuruluÅŸlar Varlık Fonu’na devredildi.

Ziraat Bankası, Halk Bankası, THY, BOTAÅž ve benzeri dev kurumlar, Sayıştay tarafından deÄŸil, BaÅŸbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu tarafından denetlenir, sonuçlar Meclis’e sunulur ve KÄ°T komisyonu da onlar üzerinden denetim yapardı. Ancak 2010 yılında BaÅŸbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu laÄŸvedildi ve Sayıştay bünyesine katıldı. Böylece, o yıldan bu yana bu kuruluÅŸlar da Sayıştay tarafından denetleniyordu.

Varlık Fonu Kanunu’nun, fonu Sayıştay denetimi dışında tutması, bünyesine aldığı bu kurumları da tümüyle denetim dışında bırakmış oldu. Bu dev fonun, baÅŸbakan tarafından atanacak 3 bağımsız denetçi tarafından denetlenmesiyle, Sayıştay tarafından düzenlilik, hukukilik, performans ölçütleriyle denetlenmesi elbette aynı ÅŸey deÄŸildir.

Bütçe dışında oluÅŸturulan bu devasa Varlık Fonu’nun denetim dışında kalması, ileride önemli tartışmalara ve sorunlara yol açacak bir düzenlemedir.”

Kaynak: ejderhaberajansi.com

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.